top of page

OORSPRONG

Kyokushinkai is, net als andere karatestijlen, een van oorsprong Japanse vechtkunst. De uitvinder van deze stijl is Masutatsu OyamaKarate op zich is een van traditioneel Chinees kempo afgeleide gevechtskunst uit China, die in Okinawa en later in Japan verder is ontwikkeld.

Kyokushinkai staat bekend als de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van "full contact" karate. Het is een volwaardige karatestijl waarin de onderdelen kihon, kata en kumite alle verplichte onderdelen bij examens zijn. Kyokushinkai kenmerkt zich door de gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. Traditioneel wordt De 'Fighting Spirit' (Kokoro), het Bushido en de dojo-kun in de authentieke dojo dan ook zeer hoog aangeschreven. Het gevecht zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl, Kyokushinkai staat ook wel bekend als 'World's strongest karate'.

Kyokushinkai Karate is een systeem waarbinnen je het uiterste vergt van je fysieke en mentale gesteldheid om zo de ultieme waarheid na te streven. Door je lichaam hard te trainen en het uiterste te vergen van jezelf, zul je ook mentaal sterker worden. Op die manier groeit je zelfvertrouwen en krijg je een evenwichtige uitstraling waardoor je in het leven in staat bent de uitdagingen die je op jouw weg tegenkomt onbevangen tegemoet te treden.

Kyoku betekent het uiterste. Dit houdt in dat je het maximale uit elke situatie wilt halen, door volharding en je helemaal te geven voor wat je wilt bereiken.

Shin betekent de waarheid. Alleen met eerlijkheid, oprechtheid zowel naar jezelf als naar anderen, kun je bereiken wat je jezelf hebt voorgenomen. Je zult zonder vooroordelen de realiteit onder ogen moeten komen en wanneer je dit kunt opbrengen en het binnen je mogelijkheden ligt, sterkt dit gelijktijdig je zelfvertrouwen.

Kai betekent samenwerken. Dit staat voor het samenwerken met elkaar, in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in relatie tot ieder mens.

KIHON

Kihon training bestaat uit de basis training van technieken en is onderdeel van iedere training, altijd weer opnieuw. De basistechnieken zijn onder meer stoten, trappen, afweringen, ademhaling en standen. Door het goed en vaak uitvoeren van kihon perfectioneer je de bewegingen van de basistechnieken en worden bewegingen een automatisme waarop je later in kumite (vechten) kunt terugvallen. Ook het combineren van de diverse technieken in ido-geiko, kihon in beweging, is onderdeel van de kihon. Het dagelijks trainen van je kihon verbetert niet alleen je techniek, maar ook je kracht en je stamina (uithoudingsvermogen).

KATA

Het trainen van kata is een individuele activiteit. Je bent met jezelf in gevecht. Je bent je eigen tegenstander en je bent op zoek naar de overwinning. 

Oyama stelde het vechten centraal in het Kyokushin. Toch benadrukte hij het belang van het beoefenen van kata. Kata is een ondersteunende trainingsmethode die, als je het goed doet, een enorme positieve invloed heeft op balans, coördinatie, concentratie en kracht. Dit komt de effectiviteit van je technieken tijdens het vechten ten goede.

Binnen het kyokushinkarate kennen we een twintigtal officiële kata's. Daarnaast kunnen de kata's nog in "ura", (andersom, met tegengestelde draaiingen) worden uitgevoerd. De moeilijkheids graden van de verschillende kata's is erg groot, tevens verschild de lengte van de kata's. In examens wordt vaak veel belang gehecht aan het goed uitvoeren van de kata's die u voor uw niveau moet kennen. 

KUMITE

Het zwaartepunt binnen het Kyokushin ligt op het onderdeel kumite waarin alles samenkomt. De onderdelen kihon en kata hebben tot doel technieken te leren en perfectioneren zodat ze in het kumite worden toegepast. Hoewel Kyokushin een full contact karatestijl is, duurt het jaren om ook daadwerkelijk op een goede manier full contact Kyokushin te kunnen beoefenen. De mate waarin full contact invulling krijgt is erg afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de beoefenaar. Zo is bijvoorbeeld bij de jeugd full contact verboden. De nadruk ligt daar op het laten zien dat technieken beheerst uitgevoerd kunnen worden. Naarmate men volwassener wordt en ook beter in staat is om te gaan met de mentale aspecten die full contact met zich meebrengt, wordt het kumite full contact.

Het leren vechten begint met het aanleren van een basis gevechtshouding. Natuurlijk mag je uiteindelijk vechten zoals je dat zelf wilt (de regens inachtnemend natuurlijk), maar in eerste instantie wordt een basishouding aangeleerd. Naarmate je vordert, pas je de houding aan door de training in vrij vechten, aan lichaamsgrootte, arm- of beenlengte of aan een specialiteit, maar de aangeleerde gevechtshouding domineert.

Alhoewel full contact, worden binnen het Kyokushin wel een aantal regels in acht genomen. Zo wordt er niet gestoten naar het hoofd of geschopt naar gewrichten. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je tijdens je uurste bezoek aan de dojo gelijk wordt getrakteerd op een gevecht op leven en dood. De hogere graden dienen zich aan te passen aan het niveau van de lagere graden. De lagere graad geeft in principe het niveau en ook de hardheid van het gevecht aan. Bovendien gaan we er binnen de trainingen vanuit dat iedereen de volgende dag gewoon weer naar school moet of moet gaan werken.

bottom of page